Loading..

KONZERVATIVA IN ENDODONTIJA

Endodontski tretmaji so zahtevni postopki, ki dolgoročno podaljšajo življenjsko dobo zoba.

Z endodontskimi tretmaji pravočasno preprečimo poškodbo zob pred puljenjem in jih trajno rekonstruiramo.

ENDODOTIJA

Endodontija je veja stomatologije, ki se ukvarja z zdravljenjem procesov v zobni pulpi. Zobna pulpa, ki se nahaja v notranjosti zoba, je prepredena z živčnimi vlakni in varuje zob pred škodljivimi dejavniki okolja ter mu omogoča čutiti.

Če kariesni zob  ni zdravljen pravočasno, bo zaradi delovanja bakterij iz kariesa prišlo do vnetja. Ko pride do vnetega procesa, ga lahko spremljata   izrazita občutljivost na temperaturne dražljaje in pulzirajoča bolečina, ki lahko sčasoma pripelje do otekline.

Pri vnetju zobnega živca lahko zob zdravimo tako, da s posebnimi instrumenti odstranimo vneto mehko tkivo, koreninske kanale očistimo, razkužimo in zapolnimo.

Po RVG slikanju bo zobozdravnik ocenil stanje zoba in začel ustrezno zdravljenje.

Zdravljenje, ki se izvaja v anesteziji, se začne z odpiranjem zoba, vneto mehko tkivo se odstrani s strojnim aparatom znamke Dentsply X-Smart IQ z elektronskim določanjem dolžine koreninskih kanalov, do katerih zaradi morfološke strukture sicer težko dostopamo s klasičnimi instrumenti in ponuja maksimalno udobje pri delu tako za pacienta, kot tudi zdravnika.

Za polnjenje koreninskih kanalov uporabljamo guttafusion polnilo ki se v topli fazi dela vnaša v koreninski kanal in hermetično zapre kanale, ki jih zatesni in s tem prepreči ponovno vnetje. Na polnilo je treba vstaviti, po doktrini zdravljenja, zobni zatiček, ki prepreči morebitno poškodbo korenine in zoba ter skupaj z zobno nadgradnjo pripravi zob za protetično zdravljenje in nadgraditvijo z zobno krono.

NADGRADNJA

Vsako dobro pozdravljeno korenino lahko izkoristimo za nadgradnjo in izdelavo protetskega nadomestka, ker je vaša korenina vaš naravni implantat!

S cementiranjem bo majhen kol postal čvrsta podlaga za nadgradnjo izgubljenega dela krone. Nadgrajeni zob je treba zaščititi s krono. Endodontski tretmaji so pomemben dejavnik dolgoživosti zob in omogočajo rešitev zoba, ki bi bil izgubljen. Pravilna izvedba tretmajev vpliva na prihodnost zob. 

Izpolnite spodnji vprašalnik in kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Name