Paradontologija

Zdravljenje parodontoze je lahko učinkovito!

 

Parodontologija je veja dentalne medicine, ki se ukvarja z zdravljenjem podpornih struktur zoba – parodonta.

Parodont je sestavljen iz dlesni oz. gingive, kosti in ligamentov, ki povezujejo zob s kostjo. Parodontopatija je danes najbolj razširjena bolezen, ki brez pravilnega zdravljenja pripelje do izgube zob in je najpogostejši razlog izgube le-teh po 40. letu.

Več kot 90 odstotkov ljudi ne vzdržuje pravilne ustne higiene, čiščenje zobnega kamna se v 70 odstotkov primerov ne izvaja pravilno in se mu ne posveča dovolj pozornosti, kar pripelje v parodontopatijo.

Vzdrževanje zobne higiene vključuje vsakodnevno podrobno čiščenje vsaj dvakrat dnevno v trajanju vsaj tri minute. Z rednim profesionalnim odstranjevanjem oblog lahko preprečimo nastanek kamna, ki lahko pripelje do različnih obolenj, ki se kažejo najprej z umikom kosti in kot razmajan zob, nato pa kot izguba zoba.

Parodontalno zdravljenje je popolnoma neboleče.

Da bi ohranili svoje zobe, je potrebno ustrezno zdravljenje s strani strokovnega in izkušenega zdravnika na področju parodontologije, kajti neustrezno zdravljene osebe pogosto izgubijo zobe kljub rednemu opravljanju pregledov.

Preden se začne izdelovati protetični izdelek, je izrednega pomena parodontološka priprava korenin zob, ki imajo krone, da bi se izognili težavam in vnetju po izdelavi dragih mostičkov, v katere ste vložili dosti denarja, in da bi le-ti trajali dlje.

Krvavitev iz dlesni je pokazatelj vnetja in je zelo pomembno poiskati ustrezno rešitev pri strokovnjaku, saj parodontopatija napreduje brez bolečin in drugih zapletov, dokler ne pride do izgube zob.

Sama bolezen poteka skozi različne faze in je terapija v vsaki fazi 100-odstotno uspešna, medtem ko je v napredovali situaciji lahko konservativna ali kirurška.

Prej ko se javite, lažja bo terapija, zdravljenje pa cenejše in enostavnejše.

S sodelovanjem in kontrolami 2-krat na leto je uspeh terapije zagotovljen.

Če opazite spremembe ali krvavitev iz dlesni, se z zaupanjem obrnite na našega specialista parodontologije, ki bo ustrezno rešil težavo. Redni obiski zobozdravnika so koristni za pravočasno diagnozo različnih bolezni ustne votline.

IZKAZNICA

Top Smile
Ivana Jelić s.p.
Zobozdravstvena dejavnost

DELOVNI ČAS
Ponedeljek / 16.00-20.00 
Torek / 08.00-16.00
Sreda / 08.00-12.00
Četrtek / 16.00-20.00
Petek / 16.00-20.00
Sobota / 09.00-14.00