Endodontija

Endodontski tretmaji so zahtevni postopki, ki dolgoročno podaljšajo življenjsko dobo zoba.

 

Zdravljenje zob je prioriteta naših zobozdravnikov

Endodontija

Endodontija je veja stomatologije, ki se ukvarja z zdravljenjem procesov v zobni pulpi. Zobna pulpa, ki se nahaja v notranjosti zoba, je prepredena z živčnimi vlakni in varuje zob pred škodljivimi dejavniki okolja ter mu omogoča čutiti.

Če kariesni zob  ni zdravljen pravočasno, bo zaradi delovanja bakterij iz kariesa prišlo do vnetja. Ko pride do vnetega procesa se lahko ga  spremljata   izrazita občutljivost na temperaturne dražljaje in pulzirajoča bolečina, ki lahko sčasoma pripelje do otekline.

 

Z endodontskimi tretmaji pravočasno preprečimo poškodbo zob pred puljenjem in jih trajno rekonstruiramo.
Dentalopticalmicroscope-2

Pri vnetju zobnega živca lahko zob zdravimo tako, da s posebnimi instrumenti odstranimo vneto mehko tkivo, koreninske kanale očistimo, razkužimo in zapolnimo.

Po RVG slikanju bo zobozdravnik ocenil stanje zoba in začel ustrezno zdravljenje.

Zdravljenje, ki se izvaja v anesteziji, se začne z odpiranjem zoba, vneto mehko tkivo se odstrani s strojnim aparatom znamke Dentsply X-Smart IQ z elektronskim določanjem dolžine koreninskih kanalov, do katerih zaradi morfološke strukture sicer težko dostopamo s klasičnimi instrumenti.ki ponuja maksimalno udobje pri delu kako pacientu enako tudi zdravniku.

Za polnjenje koreninskih kanalov uporabljamo guttafusion polnilo ki se v topli fazi dela vnaša v koreninski kanal in hermetično zapre kanale ki jih zatesni in s tem prepreči ponovno vnetje. Na polnilo je treba vstaviti , po doktrini zdravljenja, zobni zatiček ki prepreči morebitno poškodbo korenine in zoba, in skupaj z zobno nadgradnjo pripravi zob za protetično zdravljenje in nadgraditvijo z zobno krono.

Nadgradnja

 

Nadgradnja se dela tako, da damo v korenino zoba majhen kol, ki je lahko izdelan iz kovinske ali kompozitne baze. S cementiranjem bo majhen kol postal čvrsta podlaga za nadgradnjo izgubljenega dela krone. Nadgrajeni zob je treba zaščititi s krono. Za zobe, ki so bili pred tem neustrezno zdravljeni in pri katerih koreninski kanali niso bili pravilno zapolnjeni, obstaja možnost endodontske revizije, pri kateri se odstrani staro polnilo iz kanala in se potem naredi novi endodontski tretma. Endodontski tretmaji so pomemben dejavnik dolgoživosti zob in omogočajo rešitev zoba, ki bi bil izgubljen, pravilna izvedba tretmajev vpliva na prihodnost zob. Strokovnjaki klinike DentalPro menijo, da je vsak zob dragocen in je naš cilj narediti vse, da bi se izognili njegovi izgubi.

IZKAZNICA

Top Smile
Ivana Jelić s.p.
Zobozdravstvena dejavnost

DELOVNI ČAS
Ponedeljek / 16.00-20.00 
Torek / 08.00-16.00
Sreda / 08.00-12.00
Četrtek / 16.00-20.00
Petek / 16.00-20.00
Sobota / 09.00-14.00